Жұмысшы мамандықтар жылы аясында Түркістан жоғары көпсалалы аграрлық колледжінде Chocolatine Kazakhstan-2025 халықаралық байқауы ұйымдастырылды. Оған еліміздегі техникалық және кәсіптік, орта білімнен кейінгі білім беру ұйымдарының «Наубайхана ісі» мамандығының студенттері мен өндірістік оқыту шеберлері, сондай-ақ көршілес Қырғыз Республикасы, Өзбекстан мемлекеттерінен 22 қатысушы бақ сынады.
Мемлекет басшысы Қасым-Жомарт Тоқаевтың Жарлығымен биылғы жыл «Жұмысшы мамандықтары жылы» деп белгіленді. Бұл негізінен осы саланың мамандарын даярлайтын арнаулы оқу орындарының жұмысын жандандырып, ілкімді істерді қолға алуға түрткі болды десек, қателеспейміз. Былайғы уақытта да тың бастамаларымен, жаңашылдыққа бастайтын жұмыстарымен көзге түсіп жүрген Түркістан жоғары көпсалалы аграрлық колледжінің ізденімпаз ұжымы бұл мүмкіндікті тиімді пайдаланып, халықаралық байқауды өткізуді өз қолдарына алды.
Байқау аталмыш оқу орны мен Францияның Coupe du Monde de la Chocolatine халықаралық қауымдастығы арасында түзілген екіжақты ынтымақтастық келісімі аясында жүзеге асырылды. Тағы бір ерекше тоқтала кеткіміз келетіні, бұл байқаудан үздік шыққан үміткер келесі жылы наурыз айында Франция мемлекетінің Тулуза қаласында өтетін Chocolatine және Pain au Chocolat деп аталатын әлем чемпионатына қатысуға жолдама алады.
Колледжді сенімгерлік басқаруға алған серіктестіктің атқарушы директоры Қайрат Айтбаев өз сөзінде бұл байқау өңірімізде кондитерлік саланы дамытуға, мамандардың біліктілігін арттыруға, тәжірибе алмасуға және Қазақстан мен Орталық Азияның бай гастрономиялық мұрасын әлемге кеңінен таныстыруға мүмкіндік беретінін айтса, «Оңтүстік Қазақстан» қоғамдық-саяси газетінің бас редакторы Абай Балажан байқау барынша әділ өтіп, жүзден жүйрік шыққан талапкер ғана алда өтетін әлем чемпионатына барып, онда да топ жарып, жұлдызы жарқырай көрінуіне тілектестік білдірді.
Байқауға өз елімізден бөлек Қырғыз Республикасы, Өзбекстан мемлекеттерінен «Юниор» – жастар және «Профессионал» кәсіби мамандар санаттары бойынша 22 үміткер қатысты. Франция резиденциясының бас әкімшісі, Орталық Азия бойынша Chocolatine чемпионатының ұйымдастырушысы Карлос Марсала, Le Dessert наубайханасының бренд-шефі, ұйымдастырушы ассистент Әйгерім Бекова, Францияның Қазақстандағы елшілігінің ынтымақтастық және мәдениет жөніндегі кеңесшісі Себастьен де Куртуа, Еуразиялық кубоктың президенті Ержан Пазилов, Еураиялық кубоктың вице-президенті Гүлмира Күлпеисова, The Ritz-Carlton қонақүйінің шеф-кондитері Нариман Әбдіғаппаров, Le Dessert наубайханасының бренд-шефі Александр Пако, Tian Shan Grand Hotel қонақүйінің бренд шефі Айдын Серікұлы, «Эскофье ізбасарлары» Қазақстан делегациясының қазынашысы Томас Мюллер, Халықаралық аспаздық білім беру саласының сарапшысы, «Эскофье ізбасарлары» институтының (IDE) директоры Бертран Геррье, «Гурман және табысты мейрамхана» мейрамханасының басқарушысы Александр Удебин сынды әділқазылар алқасының шешімімен екі күндік байқау қорытындысы бойынша бас жүлде – әлем чемпионатына берілген жолдаманы Түркістан жоғары көпсалалы аграрлық колледжінің студенті Пернен Мұхаммедәлі жеңіп алды. Ал Шымкент қаласындағы тамақтандыру индустриясы және сервис колледжінің студенті Гүлден Нұралықызы, Кәсіби наубайхана колледжінің (Бішкек қаласы) студенті Ажар Кенешова, Янгиюль агротехнологиялық техникумының (Ташкент қаласы) студенті Асилбек Рахманов І орын – алтын жүлде иегері деп танылса, Кәсіби наубайхана колледжінің (Бішкек қаласы) студенті Дилноз Инаятова, Түркістан жоғары көпсалалы аграрлық колледжінің студенті Бексұлтан Қарабай ІІ орын – күміс жүлдеге қол жеткізді. ІІІ орын – қола жүлдеге Қоғамдық тамақтану және сервис колледжінің (Астана қаласы) студенті Жүніс Бегәлі, Кәсіби наубайхана колледжінің (Бішкек қаласы) білім алушысы Фарида Болотканова лайық деп танылды. Бұл жастар, яғни «Юниор» санаты арасындағы байқаудың жеңімпаздары болса, «Профессионал» – кәсіби мамандар санаты бойынша бас жүлде – әлемдік чемпионатқа жолдама Қоғамдық тамақтану және сервис колледжінің (Астана қаласы) арнайы пән оқытушысы Еркебұлан Махмұтқа берілді. Бұл санаттағы алтын жүлде иегерлері ретінде Тамақтандыру индустриясы және сервис колледжінің оқытушысы (Шымкент қаласы) арнайы пән оқытушысы Хабибулла Усманов, Кәсіби наубайхана лицейінің (Бішкек қаласы) арнайы пән оқытушысы Жәмила Жұматаева, Янгиюль агротехнологиялық техникумының оқытушысы (Ташкент қаласы) Адолат Темирова танылды. Ал Nanmai bakery наубайханасының (Астана қаласы) наубайшысы АидаТөсекбаева қола жүлдеге қол жеткізді.
Ауқымды іс-шараға облыстық білім беру басқармасының өкілдері, облыстағы техникалық және кәсіптік білім беру ұйымдарының басшылары, арнайы пән оқытушыларымен бірге Франция Республикасының Қазақстандағы елшісі Сильван Гиоге, елшіліктің ынтымақтастық және мәдениет жөніндегі кеңесшілері Себастьен Де Куртуа, Мадам Од Кристоф, аталған елшіліктің ауыл шаруашылығы жөніндегі сарапшысы Венсан Бержеза, Франция Республикасының Алматы қаласындағы бас консулы Максим Жеренже және аталған елдің Шымкент қаласындағы құрметті консулы Игорь Копайылов қатысты.
Екі күндік іс-шараға алыс-жақыннан келген қонақтар байқау барысымен ғана шектелмей, колледждің оқу ғимараты мен өндірістік базасын аралап, оқу орнымен тереңірек танысып, мұндағы жаңашылдық пен үйлесімділікті жоғары бағалады.
Аман ЖАЙЫМБЕТОВ,
Түркістан облысы