Дәл қазір жеп үлгеру керек 7 жеміс-жидек

/
Дәл қазір жеп үлгеру керек 7 жеміс-жидек
сурет: istockphoto.com

Қыркүйектің басы – табиғаттың «ашық аспан астындағы дәріханасы». Осы кезеңде ағзаны дәрумендермен толықтырып, күзді сергек көңіл-күймен қарсы алуға болады, деп хабарлайды turkystan.kz.

Жүзім
Жаздың соңғы символдарының бірі. Жүзімде глюкоза мен фруктоза мол, олар энергияны тез қалпына келтіреді. Негізгі құндылығы – ресвератрол, жүрек пен тамырларды қорғаушы күшті антиоксидант. Сонымен қатар, жүзімде бұлшықет пен жүйке жүйесінің дұрыс жұмыс істеуіне қажет калий мен магний бар. Ерекше пайдалысы – қара жүзім, онда биологиялық белсенді заттар көбірек.

Алма
Алманы жылдың кез келген уақытында сатып алуға болады, бірақ күзде олар ең дәмді әрі хош иісті болады. Алмада талшық мол, ас қорытуды жақсартады, ал С витамині иммунитетті нығайтады. Алма тойымды сезіндіреді және қандағы қант деңгейін реттеуге көмектеседі, сондықтан салмаққа бақылау жасап жүргендерге де қолайлы. Терісімен жеу тиімді: антиоксиданттар дәл терісінде көп.

Құрма
Асқазан мен ішектің жұмысын жақсартатын жеңіл күшті әсері үшін бағаланады. Құрмада жүректің қалыпты жұмыс істеуіне қажет калий көп. Сондай-ақ, холестерин деңгейін төмендететін фенолдық қосылыстарға бай. Қант мөлшері төмен, калориясы аз болғандықтан, салмақтан арықтағысы келетіндерге де жарайды.

Алмұрт
Шырынды және хош иісті алмұрт. Оның ұлпасы асқазан мен ішекті жұмсақ ынталандырады. Алмұрт антиоксиданттарға бай, тамырларды нығайтады. Гликемиялық индексі төмен болғандықтан, көмірсулар алмасуы бұзылған адамдарға қолайлы. Дәрігерлер алмұрттың ағзадағы қабынуды азайтатынын да атап көрсетеді.

Құлпынай мен таңқурай
Бұл жидектерде С витамині мол, қабынуға және суық тигенде көмектесетін салицилаттар бар. Малина тамырға пайдалы: қанның тұтқырлығын азайтып, оның ағысын жақсартады. Калориясы төмен, дәмі тәтті болғандықтан, жеңіл тағам ретінде керемет.

Шабдалы
Жұмсақ әрі хош иісті шабдалыда А витаминінің прекурсорлары каротиноидтар көп, олар көз бен теріге пайдалы. Калий мен магнийге бай, жүрек-тамыр жүйесін қолдайды. Сұйықтығы мол, судың 90%-ы құрамында, сондықтан ағзаның су балансын сақтауға көмектеседі. Тұрақты тұтыну метаболизмді жақсартып, көңіл күйді көтереді.

Қарақат
Антоциандарға бай: жасушаларды оксидативтік стрессінен қорғайды. К витамині бар, ол сүйекке беріктік пен қанды ұю үшін маңызды. Қарақат қабынуға қарсы жұмсақ әсерге ие және иммунитетті нығайтады.

Осы жемістер мен жидектерді күнделікті рационға қосу ағзаны дәрумендермен қамтамасыз етіп, күзді сергек қарсы алуға көмектеседі.

Бөлісу:

Серіктес жаңалықтары