К дәруменінің жеткіліксіздігі есте сақтау қабілетіне кері әсер етуі мүмкін – зерттеу

/
К дәруменінің жеткіліксіздігі есте сақтау қабілетіне кері әсер етуі мүмкін – зерттеу
сурет: istockphoto.com

К дәруменінің жеткіліксіздігі мидың жұмысын баяулатып, есте сақтау мен оқуға жауапты жүйке жасушаларының түзілуін азайтады. Бұл туралы The Journal of Nutrition журналында жарияланған зерттеуде айтылды. Ғалымдар К дәруменіне бай емес диетамен қоректенген тышқандардың миында осы дәруменнің мөлшері төмендегенін, гиппокампта жаңа нейрондардың аз түзілгенін және жүйкелік қабыну күшейгенін анықтаған.

К дәрумені не үшін қажет?

К дәрумені — майда еритін дәрумен, ол ең алдымен қанның ұюына қажет. Ол ұюды қамтамасыз ететін ақуыздарды белсендіреді. Бұл дәрумен болмаса, ұсақ жарақаттардың өзі тоқтамайтын қан кетуге алып келуі мүмкін. Сонымен қатар, К дәрумені сүйек саулығына үлес қосып, кальцийдің дұрыс бөлінуі мен сүйек тіндерінің минералдануына көмектеседі.

К дәруменінің екі негізгі түрі бар:

К1 дәрумені (филлохинон) — негізінен жасыл жапырақты көкөністерде кездеседі. К2 дәрумені (менахинон) — ішек бактериялары түзетін және ашытылған тағамдар мен жануар өнімдерінен алынатын бірнеше қосалқы түрлерден тұрады.

Мида жиі кездесетін түрі — менахинон-4 (К2-нің бір түрі). Оның жеткілікті болуы остеопороздың, жүрек-қан тамырлары ауруларының алдын алумен қатар, когнитивті саулықпен де байланысты.

Зерттеу қалай жүргізілді?

Зерттеуді Тон Чжэн бастаған ғалымдар тобы жүргізген. Олар 9 айлық, генетикалық тұрақты және тағамға сезімтал C57BL/6 тұқымындағы 60 зертханалық тышқанды екі топқа бөлген.

Бірінші топ ұсынылған мөлшердегі К1 дәруменін (1 мг/кг) алған.

Екінші топ өте төмен мөлшердегі К дәруменімен (80 мкг/кг) қоректенген.

Екі топ та К дәрумені жоқ негізгі жем қоспасымен тамақтанған, оған қауіпсіздікке байланысты адамдарда қолдануға рұқсат етілмейтін менадион (К дәруменінің синтетикалық түрі) қосылмаған.

Нәтижелер не көрсетті?

К дәрумені жетіспеген топтағы тышқандарда:

Мидағы менахинон-4 деңгейі айтарлықтай төмендеген;

Гиппокампуста жаңа нейрондардың түзілуі баяулаған;

Жүйкелік қабыну күшейген;

Оқу мен есте сақтау қабілеті нашарлаған.

Зерттеу авторларының айтуынша, бұрынғы зерттеулерде когнитивтік қабілеті жақсы болған адамдардың миында менахинон-4 деңгейі жоғары болғаны байқалған. Бұл жаңа деректер К дәруменінің мидың саулығына тигізетін ықпалын тереңірек түсінуге мүмкіндік береді.

Осылайша, К дәрумені тек сүйек пен қан үшін ғана емес, ми қызметі үшін де маңызды болуы мүмкін. Көкөністер мен ашытылған өнімдерді тұтыну — есте сақтау қабілетін сақтаудың тағы бір жолы болуы ықтимал.

Бөлісу:

Серіктес жаңалықтары