Пайдалы тағам бақыт гормондарын бөледі – зерттеу
Бұл сканерлеулер жүйке жүйесін асқазан-ішек жолымен байланыстыратын барлық нейрондарды және нысаналы органдарды қайта құру үшін қолданылды.
Ғалымдар ішек пен ми арасындағы жаңа қызық байланыс барын анықтады. Пайдалы тағамды жұту "бақыт гормоны" – серотониннің бөлінуіне себеп болады екен.
Бұл жаңалық тамақтану бұзылыстарын емдеудің жаңа әдістерін дамытуға мүмкіндік береді. Кейінгі кезде ғалымдар ішек пен ми арасындағы маңызды байланысты жақсырақ түсіне бастады. Мәселен, жақында Бонн университеті (Германия) мен Кембридж университетінің (Ұлыбритания) зерттеушілері тамақ жұту кезінде өңеш пен мидың қалай әрекеттесетінін зерттеуді қолға алды.
"Біз ас қорыту жүйесінің тағамды тұтынған кезде миға қалай сигнал жіберетінін егжей-тегжейлі түсінгіміз келді", - деді зерттеудің авторы, Бонн университетіндегі Өмір және медициналық ғылымдар институтының (LIMES) өкілі Майкл Панкрац. "Ол үшін біз ақпараттың ағымына қатысатын нейрондарды және олардың қалай іске қосылатынын зерттеуіміз керек болды."
Адам миындағы шамамен 100 миллиард нейронның орнына, зерттеушілер жеміс шыбынының дернәсілдеріндегі 10 000-15 000 нейронды зерттеуді таңдады. Олар дернәсілдерді мыңдаған өте жұқа кесінділерге кесіп, электрондық микроскоппен сканерледі.
Бұл сканерлеулер жүйке жүйесін асқазан-ішек жолымен байланыстыратын барлық нейрондарды және нысаналы органдарды қайта құру үшін қолданылды.