422
Мазасыздық және депрессия қандай тамақ таңдағаныңызға байланысты туындайды – зерттеу
Атақты «қант эйфориясы», яғни тәтті жегеннен кейін пайда болатын жағдай, тағамның көңіл-күйге ықтимал оң әсерінің айқын мысалы саналады.
Психикалық денсаулық – күрделі мәселе. Әлеуметтік, психологиялық және биологиялық факторлардың саны көп, олар әр адамның жағдайына әсер етеді. Дегенмен, көптеген рандомизацияланған бақылаулы зерттеулер диетаның депрессия мен мазасыздық симптомдарының даму қаупіне, әсіресе әйелдерде, айтарлықтай әсер ететін биологиялық факторлардың бірі екенін көрсеткен.
Атақты «қант эйфориясы», яғни тәтті жегеннен кейін пайда болатын жағдай, тағамның көңіл-күйге ықтимал оң әсерінің айқын мысалы саналады.
Екінші жағынан, «ашулану» сезімі – аштықтың ашу немесе тітіркену түрінде көрінуі – біз жейтін немесе жемейтін тағамның жағымсыз эмоцияларды қалай тудыруы мүмкін екенін көрсетеді.
Соңғы зерттеулерге сәйкес, қандағы қант деңгейінің өзгеруі біздің тамақтануымыз бен көңіл-күйіміздің арасындағы байланысты ішінара түсіндіреді. Қандағы қант деңгейі гормондар мен жүйке жүйесіне әсер етіп, мазасыздық пен депрессияның туындауына ықпал етуі мүмкін.