Кофе, шоколад пен шарап тек байларға қолжетімді өнімге айналуы мүмкін

/
Кофе, шоколад пен шарап тек байларға қолжетімді өнімге айналуы мүмкін
сурет: istockphoto.com

Жаһандық жылынудың салдарынан Батыс Еуропа, Оңтүстік Америка және Батыс Африкадағы шарап, кофе және какао өсіру аймақтарына қауіп төніп тұр. Бұл дақылдар ерекше температура мен ылғалды қажет етеді, алайда климаттың құбылмалы болуы фермерлердің дәстүрлі егіншілік әдістерін жарамсыз етуі мүмкін, деп хабарлайды turkystan.kz independent.co.uk-ге сілтеме жасап.

Ғалымдар Жердің температурасын жасанды түрде төмендету тәсілі Стратосфералық аэрозольді бүрку (SAI) әдісін де зерттеген. Бұл әдіс атмосфераға газ жіберу арқылы күн сәулесін шағылыстырып, салқындату идеясын ұсынады. Алайда 2036-2045 жылдарға арналған модельдеу нәтижесінде SAI тек 18 өңірдің алтауында ғана тұрақты нәтиже көрсеткен.

Зерттеу авторлары атап өтті: әдіс жауын-шашынды, тасқын мен ылғалдылықты реттей алмайды, ал дәл осы факторлар какао мен кофенің өсуіне ең қатты әсер ететін негізгі қауіптер болып табылады.

Ғалымдар климаттық дағдарыстың салдарын азайту үшін жергілікті бейімделу стратегияларын, төзімді ауыл шаруашылығына инвестицияны және халықаралық ынтымақтастықты күшейтуді ұсынады.

Зерттеушілердің пікірінше, егер адамзат көміртек шығарындыларын қысқарту және экожүйелерді қалпына келтіру шараларын дер кезінде қабылдамаса, алдағы онжылдықтарда кофе, шоколад пен шарап тек байларға ғана қолжетімді өнімге айналуы мүмкін.

Бөлісу:

Серіктес жаңалықтары