дүйсенбі, 7 сәуір, 2025

Ағзадағы зиянды микропластиктерді азайту үшін қайнаған су ішу керек – ғалымдар тәжірибе жасады

/
сурет: istockphoto.com

Жаңа зерттеу ауыз суды қайнату арқылы оның құрамындағы микропластик мөлшерін айтарлықтай азайтуға болатынын көрсетті. Қытайлық ғалымдардың айтуынша, бұл әдіс адам ағзасына түсетін микропластик көлемін төмендетуге көмектесетін ұзақ мерзімді әрі қауіпсіз стратегия бола алады.

Микропластик – көзге көрінбейтін қауіп

Микропластиктер бүгінде ағзамыздың тіндерінен, тіпті мүшелеріміздің ішінен де табылып жатыр. Олар ауа, тағам және су арқылы денемізге түседі. Ғалымдар адамның күнделікті тіршілігінде тап болатын бұл көзге көрінбейтін бөлшектердің денсаулыққа тигізетін әсерін зерттеуге күш салып жатыр.

Қайнатылған су – микропластикті азайтудың жолы

Environmental Science & Technology Letters журналында жарияланған зерттеуде, Қытайдың Гуанчжоу медициналық университеті мен Цзинань университетінің зерттеушілері ауыз судың әртүрлі деңгейіне микропластик пен нанопластик қосып, оны бес минут қайнатты. Нәтижесінде:

  • Жұмсақ суда нанопластик концентрациясы 25%-ға төмендеді;
  • Аса кермек суда бұл көрсеткіш 90%-ға жетті.

Бұл айырмашылық су құрамындағы минералдарға байланысты. Қатты суда болатын кальций карбонаты қайнау кезінде әктасты тұнба түзеді, ал микропластик сол тұнбаға жабысып қалады.

Қарапайым әдіс – үлкен пайда

«Суды қайнату – микропластикті азайтудың тиімді әрі қауіпсіз жолы. Әсіресе, үй жағдайында қолдануға ыңғайлы», – дейді зерттеу авторларының бірі, биомедициналық инженер Зимин Юй.

Ғалымдар қайнаған судың дәстүрлі түрде ішілетін Қытай, Вьетнам, Индонезия секілді елдерде бұл әдістің бұрыннан кең таралғанын атап өтті. Сонымен қатар, олар пластиктен жасалмаған шәйнек және тот баспайтын болаттан жасалған сүзгілерді қолдануды ұсынады – бұл тұнбада жиналған микропластикті ұстап қалуға көмектеседі.

Микропластик қауіп пе?

Микропластиктер мен денсаулық арасындағы байланыс туралы зерттеулер көбейіп келеді. Мысалы, өткен жылы жарияланған зерттеу артерияда микропластик болуы инфаркт немесе инсульт қаупін арттыратынын көрсетті. Тағы бір зерттеуде деменциямен ауыратын адамдардың миында микропластик мөлшері жоғары болғаны анықталды.

Алайда, бұл зерттеулер бақылау сипатында болғандықтан, нақты себеп-салдар байланысы анықталмаған.

Қытайлық ғалымдар қайнатылған судың микропластиктен бөлек, басқа да жасанды заттардан арылуға көмектесетінін анықтау үшін қосымша зерттеулер қажет екенін айтады.

«Біздің зерттеуіміз микропластикпен байланысты қауіптің алдын алу үшін оңай қолдануға болатын нақты жолды көрсетті. Енді бұған қатысты кең көлемді зерттеулер жүргізу қажет», – деп қорытындылады зерттеу тобы.

Бөлісу: