Сүйек сау болуы үшін қандай тағамдар тұтыну керек?
Жас ұлғайған сайын тағамнан кальцийді сіңіру қабілеті де төмендейді.
Жасыңыз ұлғайған сайын, сүйек тіндері көбірек бұзылып, қалпына келуі азаяды. Бұл остеопорозға, яғни сүйектердің әлсіз және сынғыш болуына алып келуі мүмкін. Бұл, әсіресе үлкен жастағы адамдар үшін өте қауіпті.
Орта жас пен одан кейінгі кезеңде де сүйектің қартаюын баяулатудың жолдары бар. Дене жаттығулары маңызды рөл атқарады, бірақ диета да үлкен әсер етеді, - дейді Туфтс университетінің АҚШ Ауыл шаруашылығы министрлігіне қарасты Тамақтану орталығының профессоры және аға ғалымы доктор Бесс Доусон-Хьюз.
Сүйекті жас ұлғайған сайын сау ұстау үшін қоректік заттарға назар аудару қажет.
Егер сіз тағамнан жеткілікті кальций алмасаңыз, денеңіз бұл минералды сүйектерден тартып алады, бұл оларды әлсіз етеді, дейді Ратгерс университетінің тағамтану ғылымдарының профессоры Сью Шапсес.
Жас ұлғайған сайын тағамнан кальцийді сіңіру қабілеті де төмендейді.
АҚШ-тың Ұлттық денсаулық институтының мәліметінше, 19-дан 50 жасқа дейінгі әйелдерге күн сайын 1000 миллиграмм кальций қажет, ал 51 жастан асқан әйелдерге 1200 миллиграмм қажет. 19-дан 70 жасқа дейінгі ерлерге 1000 миллиграмм, ал 70 жастан асқан ерлерге 1200 миллиграмм қажет.
Мамандардың айтуынша, бұл ұсыныстарды қоспалармен емес, диета арқылы орындаған дұрыс. Сүт өнімдері, мысалы, сүт және йогурт, кальцийдің тамаша көзі болып табылады, дейді Сан-Диего мемлекеттік университетінің тағамның сүйек денсаулығына қалай әсер ететінін зерттейтін зерттеуші профессор Конни Уивер. Мысалы, бір кесе майсыз грек йогуртында адамдардың күнделікті қажетті кальцийінің шамамен төрттен бірі бар.
Кальцийге бай басқа тағамдарға бұршақтар; тофу; кальциймен байытылған өсімдік сүттері; сардиндер сияқты ұсақ сүйекті балықтар; және қырыққабат және коллард сияқты жапырақты жасыл көкөністер жатады.