Көктемде иммунитетті жақсартатын 5 дәрумен

Көктемде иммунитетті жақсартатын 5 дәрумен

Көктемде иммунитетті жақсартатын 5 дәрумен
ашық дереккөзі
1150
Гиповитаминоз - адам ағзасына дәрумендер мен минералдардың жетіспеушілігі. Көбінесе гиповитаминоз қыста және көктемнің басында, жаңа піскен көкөністерді, жемістерді тұтынбағаннан, күн сәулесінен келетін дәрумендер азайған кезде байқалады, өйткені D дәрумені адам ағзасына ультракүлгін күн сәулесінің әсерінен түседі, ал қалған дәрумендер бізге тамақпен бірге келеді. Гиповитаминоздың жиі кездесетін белгілері: жиі шаршау; апатия; тәбеттің болмауы; ұйқышылдық; ашуланшақтық; әлсіздік; шаш пен тырнақтың сынуы; құрғақ тері; қызыл иектің жиі қанауы. Қазіргі уақытта адамға пайдалы 13 витамин белгілі. Ал төмендегі 5 түрлі дәруменнің жетіспеушілігі көктемде анық байқалады.
  1. А дәрумені. Қызғылт-сары түстес жемістері мен көкөністерде (асқабақ, сәбіз, папайя, мандарин, өрік, манго); орамжапырақ, шпинат, қарбыз және қауында көп мөлшерде кездеседі.
  2. D дәрумені. Адам ағзасында ультракүлгін сәуленің әсерінен D дәрумені формаларының бірі синтезделеді, атап айтқанда D3 дәрумені, оны холецальциферол деп те атайды.D3 дәрумені келесі өнімдердің құрамында бар: майлы балық түрлері (майшабақ, скумбрия); қызыл балық (лосось, лосось, форель); саңырауқұлақтар; сүт өнімдері, атап айтқанда май, ешкі сүті, қатты ірімшік; тауық жұмыртқасы және қызыл балық уылдырығы.
  3.  C дәрумені. Иммунитеттің жоғарылауына ықпал ететін  негізгі дәрумен -  с дәрумені. С дәруменін аскорбин қышқылы деп те атайды. Ол цитрустық жемістер (лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут); қырыққабаттың әртүрлі сорттары (ақ қырыққабат, Брюссель өскіндері, түрлі-түсті); ақжелкен, аскөк, шпинат; теңіз балдыры, итмұрын құрамында көп.
  4. В1, В6, В12 кіретін В тобындағы витаминдер кешені. Әдетте В тобының витаминдері (B1, B6, B12) капсула немесе таблетка түрінде күрделі препараттардың бөлігі саналады. B1 немесе B6 дәрумендері дәріханаларда ампулаларда және спорттық тамақтану дүкендерінде спорттық қосымша ретінде сатылады.
  5. Е дәрумені антиоксиданттық қасиетке ие. Ол жаңғақтар (жаңғақ, бадам, жаңғақ, жержаңғақ, күнбағыс, жаңғақ); өсімдік, жүгері және зығыр майы; бидай өскіндері, сұлы және арпа ботқасы; бұршақ, ақжелкен, балдыркөк, салат, пияз, сәбіз; қызанақ, авокадо, тәтті бұрыштың құрамында бар.

Серіктес жаңалықтары