Дәрігер кімдерге теңіз өнімдерін мүлдем жеуге болмайтынын айтты

/
Дәрігер кімдерге теңіз өнімдерін мүлдем жеуге болмайтынын айтты
istockphoto

Теңіз өнімдерінің кей түрінде сиыр етінен де көп ақуыз бар. Оларды үнемі тұтыну жүрек пен қан тамырлары ауруларының қаупін азайтады. Бірақ теңіз өнімдері бәріне жеуге болмайды. Бұл туралы гастроэнтеролог-диетолог Наталья Матвеевская айтты, - деп хабарлайды "Доктор Питерге" сілтеме жасап.

Теңіз өнімдерінің түрлері мен пайдасы

 Теңіз өнімдері - балық, ұлулар (мидия, устрица, теңіз тарақаны, кальмар), шаянтәрізділер (креветка, краб, омар), балдырлар.

Майлы балық (лосось, скумбрия): омега-3-ке бай, жүрек пен миға пайдалы.
Ұлулар: В12 дәрумені, темір, мырыш көзі.
Шаянтәрізділер: ақуыз бен йодқа бай.
Балдырлар: йод, талшық, минералдарға толы.

Пайдалы заттар:

Жеңіл сіңетін ақуыз

Омега-3 май қышқылдары

В, D, А дәрумендері

Йод, мырыш, темір, селен

Аптасына 2-3 рет, 100-150 г жеуге болады. 

Кімдерге пайдалы?

Спортшыларға: бұлшықетті қалпына келтіреді.

Салмақ бақылайтындарға: калориясы аз, ақуызы көп.

Жүрек аурулары барларға: қан айналымын жақсартады.

Жүкті және емізетін әйелдерге: ұрық пен баланың дамуына керек микроэлементтер береді.

Кімдерге болмайды?

Аллергиясы барлар: теңіз өнімдерінен толық бас тарту керек.

Бүйрек аурулары барлар: фосфордың көптігінен шектеу қажет.

3 жасқа дейінгі балалар: абайлап, аз мөлшерден бастап қана беру.

Бөлісу:

Серіктес жаңалықтары