Ащы тағам пайдалы ма? – Ғалымдардың жауабы таңғалдырды

2 маусым, 2025 / Інжу Әлихан
istockphoto.com

Ащы тағамдар иммундық жүйені нығайтуға көмектесуі мүмкін, бірақ егер адамның асқазанында мәселелер болса, оны шамадан тыс тұтынуға болмайды.

Ащы тағамды мөлшермен жеу – ағза үшін пайдалы, әсіресе ішек, жүрек-қан тамыр жүйесі және зат алмасу процестері үшін. Ал артық тұтыну — керісінше, денсаулыққа кері әсер етуі мүмкін. Бұл туралы Verywell Health басылымы хабарлайды.

Ащы тағам қай кезде пайдалы?

Бірқатар зерттеулер көрсеткендей, күнде ащы тағам тұтынатын адамдардың жүрек-қан тамыр немесе тыныс алу ауруларынан қайтыс болу қаупі 14%-ға төмен болады.

Сондай-ақ, ащы тағамның ішекке пайдалы әсері бар. Оның құрамындағы кейбір заттар ішек микробиомындағы пайдалы бактериялардың көбеюіне ықпал етіп, қант диабеті, жүрек ауруы, бауыр циррозы мен қатерлі ісік секілді аурулардың даму қаупін азайтады.

Неге бұл пайдалы?

Ащы бұрыш құрамындағы негізгі зат – капсаицин. Ғылыми тұрғыда дәлелденгендей, ол келесі қасиеттерге ие:

Бұл қасиеттердің бәрі капсаициннің иммунитетті күшейтіп, ағзаның аурулармен күресу қабілетін арттыратынын көрсетеді.

Тэгтер:

тағам зерттеу ғалым зиян пайда ащы иммун