Паркинсонға шалдыққан адамдар майонез және зәйтүн майын көбірек тұтынады – зерттеу
Зерттеу нәтижесінде Паркинсон ауруы бар адамдардың гидрогенделген өсімдік және жануар майларын аз, ал гидрогенделмеген өсімдік майларын, зәйтүн майын және майонезді көбірек тұтынатыны анықталды. Бұл зерттеу Nutritional Neuroscience журналында жарияланды.
Паркинсон – мидың қара субстанция аймағындағы дофамин өндіретін нейрондардың жойылуынан туындайтын созылмалы және прогрессивті неврологиялық ауру. Аурудың белгілеріне қолдың дірілі, бұлшықеттердің қатаюы, қозғалыстың баяулауы және тепе-теңдіктің бұзылуы сияқты симптомдар жатады. Сонымен қатар, депрессия, ұйқының бұзылуы, іш қату және когнитивті өзгерістер сияқты моторлы емес симптомдар да байқалады, бұл пациенттердің өмір сүру сапасына айтарлықтай әсер етеді.
Соңғы отыз жылда Паркинсон ауруының таралуы екі есеге артқан. Бұл өсім ғалымдарды аурудың даму немесе басқару тәсілдеріне әсер етуі мүмкін өмір салты факторларын зерттеуге итермелеуде. Мысалы, боксшылар мен американдық футболшылар сияқты спорт түрлерінде жиі кездесетін бас жарақаттары аурудың ықтимал қауіпті факторы ретінде қарастырылады.
Бұл зерттеу ауруды басқаруда тамақтану әдеттерінің маңызды рөл атқаратынын көрсетеді.