T-LIFE

Ғалымдар шашлықтың біз білмейтін зиянын анықтады

сурет: Adobe Stock

Ет немесе басқа да отқа қақталған тағамдар, соның ішінде шашлық ағзаға кері әсер етіп, тотығу процесі мен қабынуды күшейтетіні айтылған.

Түркиядағы университет студенттерінің қатысуымен жүргізілген зерттеу гликацияның жетілдірілген соңғы өнімдерін (AGEs) тұтынудың жоғарылауы депрессияның ауыр белгілерімен және ұйқының бұзылуының жоғарылауымен байланысты екенін көрсеткен. Мақала Journal Of Affective Disorders журналында жарияланды.

Жетілдірілген гликацияның соңғы өнімдері дегеніміз – ақуыз бен май процесс кезінде қантпен араласқанда пайда болатын зиянды қосылыстар. Бұл реакцияны Майяр реакциясы деп атайды. Реакция ағзада да, метаболизм процестеріне байланысты да, денеден тыс жерлерде де, тағамдарда, гриль жасау, қуыру немесе пісіру сияқты жоғары температураны пайдаланып тамақ дайындау арқылы жүруі мүмкін.

Қазір ғалымдар 30-дан астам әртүрлі зиянды түзілісті анықтады, олардың жартысына жуығы тағамда кездеседі. Оларға, атап айтқанда, Не-карбоксиметил-лизин (CML) және Не-карбоксиэтил-лизин (CEL) сияқты қосылыстар жатады. 

Яғни, ет немесе басқа да отқа қақталған тағамдар, соның ішінде шашлық ағзаға кері әсер етіп, тотығу процесі мен қабынуды күшейтетіні айтылған.